Ily módon alakult a regisztrált álláskeresők száma 2012 és 2022 között Miskolcon

Ily módon alakult a regisztrált álláskeresők száma 2012 és 2022 között Miskolcon

Összességében csökkenő tendenciát mutatott a regisztrált álláskeresők átlagos száma az elmúlt tíz év során Miskolcon. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) erre vonatkozó adatbázisa alapján megállapítható, hogy 2022-re több mint 57 százalékkel kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván a Miskolci Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál a 2012-es adatokhoz képest.

Az elmúlt tíz évben kibontakozó csökkenő tendencia csupán 2018 és 2020 között tört meg, amely két év során 20,6 százalékkal emelkedett a regisztrált álláskeresők átlagos száma Miskolcon. Ezen belül is a koronavírus-járvány kirobbanásával – ebből fakadóan pedig különböző lezárásokkal – tarkított 2020-as esztendőben volt a növekedés jelentősebb, mikor is megközelítőleg 17,8 százalékkal lett több regisztrált álláskereső a városban 2019-hez viszonyítva.

Regisztrált álláskeresők átlagos száma Miskolcon (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők száma Miskolcon

 

Az NFSZ havonta frissülő adatbázisa ugyanakkor nem csak a regisztrált álláskeresők számáról, hanem azok nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti lebontásáról is szolgáltat információkat. Az ez alapján készített összesítő táblázatunkból látszik, hogy 2015-ig jellemzően a férfiak voltak többségben a miskolci regisztrált álláskeresők körében, míg azt követően (egy kivétellel) inkább a nők. A különbségek azonban általánosságban nem voltak túlzottan nagy mértékűek, csupán néhány százalékosak.

A Miskolci Járási Hivatalnál regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők évenként

 

Ennél jóval élesebb különbségek bontakoznak ki a korosztályok szerinti összevetésben, ahol egyértelműen a 25-54 éves korcsoport többsége látszódik. Közülük került ki több egymást évben is a regisztrált álláskeresők kétharmada Miskolcon. Számuk ugyanakkor – csakúgy, mint a 25 év alattiaké – csökkenő tendenciát mutat, ellenben az 55 év és feletti korosztállyal, akik 2022-ben is hasonló mennyiségben voltak jelen a regisztrált álláskeresők között, mint 2012-ben.

Hasonlóan nagy eltérések mutatkoznak az iskolázottság szerinti összehasonlításban is. Jól látszik, hogy a legnehezebb munkaerőpiaci helyzetben a csupán általános iskolát végzettek voltak, ők adták ugyanis a regisztrált álláskeresők 37-41 százalékát Miskolcon az elmúlt 10 év során. Őket követik a szakiskolát, szakmunkásképzőt teljesítők 24-28 százalékos, a szakközépiskolai, technikumi végzettség birtokában lévők 18-20 százalékos, majd a gimnáziumot végzők 10-13 százalékos aránya. Legkisebb számban pedig a főiskolai, egyetemi képesítést szerzők voltak, arányuk mindössze 5-7 százalék körül mozgott a miskolci regisztrált álláskeresők között.

Forrás: Az elemzést készítette a MiskolcAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.